فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 56 (زمستان 1387)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 56 (زمستان 1387)

  • رسانه و مدیریت بحران
  • تاریخ انتشار: 1388/04/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدداود آقایی صفحه 7
    مقاله حاضر با هدف ارزیابی نقش رسانه ها (مکتوب، دیداری، شنیداری و الکترونیکی) از بعد نظری در مدیریت بحران ها تدوین شده است و درصدد پاسخ به این پرسش است که به لحاظ نظری، رسانه ها در مسئله مدیریت بحران از چه جایگاهی برخوردارند و نظریه های مطرح چگونه نقش رسانه ها در این زمینه را تبیین می کنند؟ امروزه یکی از مؤلفه های اساسی در مدیریت بحران، کار با رسانه هاست، همچنان که تلاش برای فهم تعامل بین این دو سیستم نیز از وظایف خطیر دانش پژوهان به شمار می رود. در این مقاله به بررسی این نکته ها پرداخته شده است: الف) رسانه ها نقش اساسی را در شکل دهی به افکار عمومی ایفا می کنند. ب) این نقش از رویکرد های نظری مختلف قابل تبیین است. ج) رسانه قادر به تولید، نشر و جهت دهی به افکار است. از این رو، می توان از آن به عنوان ابزاری برای مدیریت بحران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بحران، رئالیسم، رسانه، مارکسیسم، مدیریت بحران، موج سوم
  • آرین قلی پور، علی اصغر پورعزت صفحه 29
    رسانه ملی نقش به سزایی در مدیریت بحران های طبیعی دارد؛ چنان که مدیریت مؤثر این بحران ها بویژه پس از وقوع، بدون نقش آفرینی رسانه ملی غیرممکن به نظر می رسد. مقاله حاضر درصدد تبیین این مسئله است که نقش و کارکرد رسانه ملی در مدیریت بحران های پنهان اجتماعی به مراتب حیاتی تر است؛ به این منظور، یکی از این بحران های پنهان، یعنی تهدید انسجام ملی مد نظر قرار می گیرد و کارکردها و کژکارکردهای رسانه ملی در این باره تحلیل می شود.
    در این مقاله، ضمن بررسی راهبرد های پیش بینی بحران های اجتماعی و راهبرد های پیشگیری از این بحران ها به مدیریت بحران های اجتماعی پرداخته می شود؛ ضمن اینکه نحوه مدیریت مؤثر بحران قومیت ها از طریق رسانه ملی، با هدف تقویت و تحکیم اتحاد و انسجام ملی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بحران، بحران های پنهان اجتماعی، رسانه ملی، مدیریت قومیت ها
  • حسن خجسته، ظهیر احمدی صفحه 47
    در مقاله حاضر پس از بیان مقدمه ای درباره وضعیت بحرانی و شاخص های آن به نقش و وظایف رسانه های ارتباط جمعی در مدیریت هر چه بهتر بحران ها در سه مرحله؛ پیش از وقوع، هنگام وقوع و پس از وقوع بحران، پرداخته شده است. از آنجا که محور اصلی این مقاله، اصول اخلاق حرفه ای رسانه های ارتباط جمعی در وضعیت بحرانی است، ابتدا با ارائه تعاریف گوناگون از اخلاق و اصول اخلاقی، هدف و ضرورت تدوین اصول اخلاق حرفه ای، بیان و در ادامه به اخلاق رسانه ای و مفاد مهم اصول بین المللی اخلاق حرفه ای خبرنگاران و روزنامه نگاران، اشاره شده است. با توجه به هم سنخ بودن حرفه خبرنگاری و روزنامه نگاری، اصول اخلاق حرفه ای آنها و نکات ویژه در هنگام فاجعه (در داخل منطقه بحران زده و خارج از آن) به سایر رسانه ها، ازجمله رادیو قابل تعمیم است. در این مقاله به دلیل نقش ویژه رادیو در مدیریت بحران های طبیعی، از جمله زلزله، رادیو به عنوان رسانه برتر مدیریت بحران، معرفی شده است.
    کلیدواژگان: اصول اخلاق حرفه ای، خبرنگاران، رادیو، رسانه های ارتباط جمعی، مدیریت بحران
  • محمدرضا تاجیک صفحه 69
    رسانه ها می توانند با بهره جستن از نمادها و واژه ها، به پدیده ها و حوادث و رفتارها و کردارها، محتوا و معنای خاص خود را اعطا کنند و از رهگذر انتقال این معنی و محتوا، بر فرد مصرف کننده تاثیری ژرف بگذارند و او را از گزند بحران های هویتی، فرهنگی، معرفتی، ارزشی، سیاسی و اجتماعی برهانند یا در معرض و مسیر چنین بحرانی هایی قرار دهند. به بیان دیگر، رسانه ها می توانند بازی بالقوه پایان ناپذیری از نشانه ها را پایه گذاری کنند که نظم جامعه و احساس آرامش و ثبات روانی، شخصیتی و هویتی افراد را تقویت یا تضعیف کند.
    در نوشتار حاضر، دوگانگی چهره و نقش رسانه ها (در جهان اطلاعاتی ارتباطاتی امروز و نیز، در جامعه متحول امروز ایرانی و در عرصه بحران هویت)، مورد تامل و تعمق بیشتر قرار گرفته است و با پیشنهاد رهیافت ها و راهبردهایی، این امکان ملی و فراملی بی بدیل (رسانه) در مسیر تدبیر بحران های متوالی و وضعی خود (در عرصه ها و ساحت های گوناگون) قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انگاره سازی، بحران، بحران هویت، جهان وانموده، رسانه
  • محمدرضا رضایی، ثریا احمدی صفحه 95
    یکی از مهم ترین ابعاد هر بحران، تاثیرهای روانی آن بر افراد بحران زده است. بررسی ها نشان می دهد مردم در هنگام بحران، احساسات متفاوتی مانند ترس، اضطراب، هراس، نومیدی، از دست دادن تمرکز و کنترل و... را تجربه می کنند. این مسائل موجب می شود افراد درگیر بحران، با مسائل و مشکلات مختلفی مواجه شوند که نادیده گرفتن آنها، موجب گسترش ابعاد بحران و ناکارآمدی اقدامات انجام شده برای مدیریت و کنترل آن را درپی خواهد داشت.
    مقاله حاضر ضمن واکاوی عوارض روان شناختی بحران ها، به تبیین نقش رسانه در کاهش این نوع عوارض پرداخته است. همچنین در این مقاله محورهایی مانند اصول و مبانی ارتباطات بحران، ویژگی های مهم پیام اثربخش در شرایط بحرانی، عوامل مؤثر بر افزایش اعتماد مردم بحران زده نسبت به پیام های رسانه ای و... مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بحران، رسانه های گروهی، عوارض روان شناختی بحران، مدیریت پیام رسانی، نیازهای روانی، اجتماعی
  • سیامک ره پیک صفحه 119
    بحران ها با وجود گونه های مختلف، از برخی ویژگی های مشترک مانند زمان کوتاه برای تصمیم گیری و فشار بسیار در زمان اندک برخوردارند.
    فرایند تصمیم گیری فرایندی است که طی آن، برای حل یک یا چند مسئله مشخص، گزینه هایی طرح و مطلوب ترین آنها با ارزیابی های گوناگون انتخاب می شود. تصمیم گیری در شرایط بحرانی از حساسیت و احتمال خطر بالاتری نسبت به شرایط عادی برخوردار است. شرایط خاص بحرانی گاه به خودداری از تصمیم گیری منجر می شود و این در صورتی که به عمد و آگاهانه باشد، خود یک تصمیم شمرده می شود.
    در یک نظام بحران زده، رسانه ها می توانند در فرایند تصمیم گیری نقش های مثبت یا منفی را به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر عهده بگیرند. از سوی دیگر، رسانه ها در موارد لازم می توانند با شفاف کردن وقایع و شرایط بحرانی از سوءاستفاده دولت یا گروه ها و اشخاص بانفوذ جلوگیری کنند. همچنین می توانند با افراط و تفریط در اطلاع رسانی و تحت تاثیر قرار دادن اشخاص یا گروه های خاص، تصمیم گیران را تحت فشار قرار دهند، به نحوی که اوضاع را بحرانی سازند یا خود را در شرایط بحران تصور کنند یا امکان اتخاذ تصمیم مناسب را از دست بدهند.
    کلیدواژگان: بحران، تصمیم گیری در بحران، رسانه، مسئله سازی، مسئله سوزی
  • علی نجات بخش اصفهانی، اکبر باقری صفحه 137
    عصر حاضر که دوران انفجار اطلاعات و شکوفایی دانش و گسترش رسانه های جمعی نام گرفته، آبستن حوادث و اتفاقات بی شمار است. گسترش فناوری، تاثیر ارتباطات و به کارگیری انواع سیستم های هوشمند، فضایی بحرانی را بر شرایط زیست محیطی جامعه جهانی حاکم ساخته است. رسانه ها با نقش و مسئولیت خطیری که بر عهده دارند، موظفند هر لحظه، افکار عمومی جهان را از شرایط حاکم بر دنیای پیرامون و اثرات بحران های اجتماعی ناخواسته آگاه کنند. در مقاله حاضر سعی شده است ضمن مروری بر ادبیات بحران و رسانه و استفاده از نظریه های علوم ارتباطات و اظهارنظر دانشمندان مربوط، آثار مخرب بحران بر سایر بخش های کشور مورد بررسی قرار گیرد و با ارائه مدل مفهومی و ارزیابی یک پرسشنامه، برای پیشگیری و مقابله با بحران، راهکارهایی مناسب ارائه شود. همچنین با پرداختن به علل و چرایی وجود بحران، لزوم آمادگی برخورد با شرایط بحرانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و راهکارهای مناسب در این زمینه ارائه شود.
    کلیدواژگان: بحران، پیشگیری از بحران، رسانه های گروهی، مدیریت رسانه
  • جیمز لول ترجمه: حسین شیخ الاسلامی صفحه 159
    هنگامی که برج های دوقلوی تجارت جهانی، در برابر دیدگان هزاران هزار بیننده تلویزیونی، فرو ریخت، کمتر کسی در اهمیت این واقعه تردید کرد. نزدیک به یک سال بعد، بودریار در مقاله ای در کتاب مشهور خود «شبح تروریسم» (2002)، نوشت آنچه دریازدهم سپتامبر2001 در نیویورک رخ داد، نمونه ای از یک «رخداد ناب» بود.
  • صفحه 179
|
  • Seyyed Davoud Aghayee Page 7
    The present article aims at assessing the role of media (written, audio, visual, and electronic) in management of crises from a theoretical perspective. It seeks to answer the following question: theoretically speaking, what is the position of media in managing a crisis and how the theories in this regard explain the role of media in crisis management? Today, one of the important components in managing crisis is media. Understanding the interaction between these two systems is also of the significant duties of researchers. The author of this article examines these issues: A) Media play a key role in formation of public opinions. B) This role could be explained by different theories. C) Media have the potential to produce, disseminate and channel opinions; therefore, it can be employed as a tool for managing crises.
  • Ariyan Qolipour , Ali Asghar Pour Ezzat, Ph Page 29
    The national medium plays a key role in management of natural crises. The effective management of these crises, particularly following the occurrence, seems impossible without considering the role of national medium. The present article seeks to shed light on the issue that the role and function of the national medium in management of hidden social crises is much more critical than other kinds of crises. To this aim, one of these latent crises, i.e. the crisis of national solidarity, is addressed and the functions and malfunctions of the national medium in this regard are analyzed.The article further discusses the strategies for predicting, preventing, and managing social crises. Finally, it addresses the manner in which the national medium manages the ethnicity crisis to boost national unity and solidarity in the country.
  • Hasan Khojasteh , Zoheir Ahmadi Page 47
    The present article gives a brief introduction to the state of a crisis situation and its underlying indicators, shedding lights on the role and functions of mass media in managing a crisis situation, in the best possible way, at its three stages: pre-incident stage, crisis stage and post-incident stage. Since the main focus of the article is to address the principles of professional ethics to be observed by mass media in a crisis situation, it will first put forward different definitions of ethics and its principles to demonstrate the necessity to codify the principles of professional ethics, then it will address the media ethics as well as the key international principles of professional ethics in journalism. Given the similarity between journalism and news reporting, their principles of professional ethics and other key issues in a crisis situation (inside the crisis-hit area and its outside) could be generalized to other media, including radio. Due to the specific role of radio in managing natural crises, such as earthquake, this communication means has been introduced as the better medium in crisis management.
  • Mohammad Reza Tajik Page 69
    Employing different symbols and words, media have the ability to inject certain meanings and contents to different phenomena, events, behaviors and actions. Through this injection, they can consequently leave a deep impact on consumers, ether saving them from the harm of an identity, cultural, epistemological, value, political, and social crisis, or exposing them to these crisis situations. In other words, media can design a potentially endless game of signs to give order to the society and strengthen a feeling of peace and mental, personality, and identity stability in individuals or vice versa.The present article first discusses the duality of media’s presence and role (in today’s communication-information world as well as in today’s changing Iranian society and in identity crisis) and then proposes a number of approaches and strategies in order to help this national and international medium rolls back to its proper route and manage crises (of all kinds) in an efficient manner.
  • Mohammad Reza Rezayee Bayandor, Sorayya Ahmadi Page 95
    One of the most significant dimensions of any crisis is its psychological impacts on the crisis-hit individuals. Studies show that in crisis situations people experience different feelings such as fear, anxiety, panic, hopelessness, lack of concentration and control, etc. These states involve people in the crisis and many other problems that, if be neglected, exacerbates the crisis and makes the measures taken for managing and controlling it, ineffective.Exploring the psychological impacts of the crises, the present article sheds lights on the role of media in reducing these impacts. The article further investigates issues such as principles of crisis communications, the characteristics of an effective media message, the factors influencing the confidence of crisis-hit people in media messages, etc.
  • Siyamak Rahpeik Page 119
    Despite the diversity of their nature, all crises have a few features in common such as the paucity of time for decision-making and the too much pressure they exert in that limited period of time. Decision-making is a process during which several alternative solutions to one or more problems are proposed, and then the best option is conclusively assessed and finally chosen. Decision-making in a crisis situation is much more sensitive and riskier than normal situations. Sometimes a critical situation requires no decisions. Taking no measures in such a condition, whether consciously or unconsciously, is a kind of decision itself.In a crisis-hit system, media are able to play a positive or negative role directly or indirectly in the process of decision-making. Media can also thwart misuses of the government, groups, and powerful individuals by shedding lights on facts and crisis situations. By playing stories up or down and influencing certain individuals and groups, they can furthermore exert pressure on decision-makers and make the situation critical or make them imagine the situation is critical so that they could not make the proper decision.
  • Ali Nejatbakhsh Esfahani , Akbar Baqeri, M.A Page 137
    The present era, being named the era of information-explosion and prosperity of knowledge as well as expansion of mass media, has seen myriads of incidents and events across the globe. Advancement of technology, the influence of communications, and application of intelligent systems, have all created a critical situation governing the biological environment of the world society. Undertaking the significant role and responsibility of communicating information, media have the duty of making the world public opinions aware of the situation dominating the world and of the corollary of unwanted crises. Reviewing the literature of crisis and media and making use of theories on communication sciences and the comments of scientists of the field, the present article investigates the devastating impacts of crises on other sections of a country. It further proposes a conceptual model and offers an assessment of the questionnaire on preventing and coping with crises and puts forward some strategies for confronting them.The article finally discusses the whys and wherefores of crises and analyzes the manner in which they can be tackled.